2011-04-16 14:31:54• hírek • Kocsis Zoltán

Tibeti terrier volt az első nap nyertese

Több, mint hatszáz kutya, több, mint száz faj, tucatnyi ország képviselői, rangos nemzetközi zsűri, remek idő - ezek jellemezték Románia második legrangosabb kutyakiállításának első napját. A dupla CACIB verseny első napjának győztese egy gyönyörű fekete-fehér tarka tibeti terrier volt.

Laikusok számára talán meglepő, de a Szatmár Megyei Ebtenyésztők Egyesületének köszönhetően évről évre Szatmárnémeti ad otthont Románia egyik legjelentősebb kutyakiállításának, amelyet ezúttal is rangos európai mezőny tisztelt meg jelenlététével. Az április 16.-án és 17.-én sorra kerülő verseny első napján tizenhét országból érkező, 150 fajt felvonultató 650 kutya szállta meg a Somesul stadiont. A kiállítás nemzetközi súlyát jelzi, hogy a román bírók mellett magyar, spanyol, bolgár és lengyel zsűritagok bírálták el a szebbnél szebb kutyusokat.

A kiállításon a számtalan gyönyörű eb között sikerült lencsevégre kapnunk egy igazi kuriózumnak számító négylábút: egy a cseh farkast. Amint azt Kiss József gazdi és Képes Pál kiképző elmondta, Dalma az egyedüli cseh farkas nem csak Szatmárnémetiben, hanem egész Észak-Erdélyben is. A legközelebbi tenyésztő az országban Temesváron található, és onnan származik a másfél éves Dalma. A cseh farkast mellesleg az 1950-es években Csehszlovákiában tenyésztették ki és egyike a nagyon kevés hibrid kutyafajoknak. Csehszlovákiában egy új határőrkutyát szerettek volna kitenyészteni, ezért egy német juhász szukát befedeztettek egy farkassal. A farkasoktól öröklött génjeinek köszönhetően a cseh farkas kicsit nehezen tanul és eleve fenntartásai vannak a civilizációval és a nagyvilággal szemben, ezért nagyon óvatos. Ám némi nevelés után azonban teljesen jól szocializálódik és, amint azt Kiss József elmondta, elképesztően ragaszkodik a gazdájához. A kiállításon is összesen három cseh farkas szerepelt: Dalma mellett két Franciaországból származó kutyus mutatta meg magát a nagyérdeműnek.


Dalma, Szatmár egyetlen cseh farkasa
Dalma, Szatmár egyetlen cseh farkasa


A szombati versenynap Best in Show abszolút győztese egy amerikai tulajdonban lévő tibeti terrier volt. A gyönyörű hét éves kutyusról megtudtuk, hogy a tengeren túl már számos sikert ért el, most pedig némi európai kitérővel készül pályafutása utolsó nagy versenyére, ami az idei párizsi kutya-világkiállítás lesz Párizsban.


A tibeti terrier, az első nap győztese
A tibeti terrier, az első nap győztese


A versenynap zárásaként sikerült néhány szót váltanunk a nemzetközi zsűri egyik tagjával. Dagmar Klein elmondta, hogy az idei verseny ismét nagyon színvonalas volt: „Ami a szervezőket illeti, csak pozitívumokat tudok mondani: mint Szatmáron mindig, ezúttal is tökéletesen és zökkenőmentesen ment minden. Ami a kutyákat illeti, mindent elmond, hogy Románián kívül tizenhat másik országból érkeztek versenyzők. Ennél színvonalasabb mezőnyt nem nagyon lehetett volna összegyűjteni, az ebek a remektől a nagyszerűig kategóriákba tartoztak", nyilatkozta a Szatmár.ro-nak a hölgy.

Aki szombaton nem tudott ott lenni a kiállításon, az még nem maradt le semmiről, hisz vasárnap a második kiállítási napon egy valamivel népesebb mezőny versenyét még megtekintheti.

 




Az egyik különlegesség: az orosz agár


Az egyik különlegesség: az orosz agár


Az Alpha K9 kutyakiképzőinek bemutatójában a gyerekek is segédkeztek
Az Alpha K9 kutyakiképzőinek bemutatójában a gyerekek is segédkeztek



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: